Direct naar de contentDirect naar de footer

Sneek

In Sneek is genoeg te beleven, benieuwd?

MUST SEE'SIN SNEEK

Sneek heeft enorm veel te bieden. Speciaal voor u hebben wij een leuk programma samengesteld, een dagje Sneek. Hierin komen alle must see's van Sneek naar voren.

Ook is er een autoroute waarmee u de mooie omgeving van Sneek kan ontdekken.

SNEEKWEEK

De Sneekweek is een jaarlijks terugkeren zeilevenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden in verschillende categorieƫn op het Sneekermeer en de Goƫngarijpsterpoelen.

Tevens worden er verschillende feestelijke activiteiten georganiseerd in Sneek, zoals een vlootschouw en een kermis.
De 85e Sneekweek is van 31 juli t/m 9 augustus 2020.

Geschiedenis
Na de Franse tijd, in 1814 werd een zeiltocht naar Joure gehouden toen bekend werd dat de Sneeker Jacob Sjoukes Visser was gedeserteerd uit de Franse krijgdienst en veilig was aangekomen in Joure. Dit viel in de smaak en elk jaar werden zeilwedstrijden gehouden. Dit groeide uit tot de Sneker Hardzeildag. Ook rond deze dag werden zeilwedstrijden gehouden en in 1935 werd de eerst wekelijkse Sneekweek georganiseerd. In 2010 vond de 75ste editie plaats. Koningin Beatrix was hierbij ook aanwezig met de Groene Draeck.

Tegenwoordig
Tegenwoordig is de Sneekweek het grootste evenement op de binnenwateren van Europa en begint op de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus met een vlootschouw (een show met honderden boten en vuurwerk). De Sneekweek duurt tot en met de donderdag erna. Woensdag staat bekend als Hardzeildag, de op een na laatste wedstrijddag, op die dag is er ook een grote braderie in de stad. Tijdens de Sneekweek is er in het gehele centrum een groot muziekfestival, met podia op o.a. de Marktstraat, de Wijde Noorderhorne, het Vismarktplein, de Wip en natuurlijk op het Starteiland. Zondag is in het centrum Koopzondag. De vrijdag na de Sneekweek is de kunst- en boekenmarkt op het Grootzand.